vrijdag 20 juli 2012

Even een verslagje van de afgelopen sport- en vakantieweek. Ik heb twee keer aan fitness gedaan, één keer een heerlijke fietstocht gemaakt en.................hernieuwd vertrouwen dat het goed komt met het loopgebeuren gekregen. Tijdens de fitnesstraining doe ik nu wat mee aan krachtoefeningen voor de benen. Tjessus, wat kan een leg press toch pijn doen zeg; lekkere pijn. Daar wordt je sterker van en zal ik dan gaan merken bij de velomediane. Het is best wel saai die training. Hoewel het ook uitgesproken vermakelijk is om naar andere mensen te kijken. Diverse pluimage aldaar; van bodybuilders en atleten tot dikkertjes die consequent rondlopen met een bidon gevuld met energiedrank. Die bidon is ook nog eens zwaarder dan de gewichten die ze - plichtmatig - optillen! Op een gegeven moment merkte ik dat ik meer met de omgeving dat met de training bezig was en nota bene de herhalingen van anderen telde. Dinsdag, na het eten, een tochtje Rottemeren gemaakt. Er stond alweer veel wind maar het deerde me nauwelijks, integendeel het stimuleerde me enorm. Hopelijk kan ik - als het weer meehelpt - dit weekend een rondje van honderd kilometer maken. Vinkeveen? Schoonhoven?
Ik heb van de week maar eens om raad gevraagd op een lopersforum over het opbouwen na een achillespees blessure. Goede tips gekregen die ik ter harte ga nemen; kennelijk is twee kilometer lopen op dit moment gewoon nog te veel. Het aanvalsplan is als volgt:

  • Compressiesokken dragen;
  • Krachtoefeningen voor de kuit op de trap doen;
  • Om de dag 5*3 minuten lopen met afgewisseld met 2 minuten wandelen;
  • Van loopstijl veranderen door op de middenvoet te landen en licht voorover te hellen;
  • Een icepack na het lopen op de pees om ontstekingsverschijnselen te verminderen;
  • Masseren van de kuit en de pees;
  • Voltaren smeren op de pees.
Nou zeg! Dé kern is natuurlijk voorzichtig opbouwen. Gaat het beter dan uitbouwen naar veertig minuten lopen volgens eerder genoemd schema. Gaat dat dan weer goed dan kan ik geleidelijk minder gaan wandelen. Gaat het lukken? Vanochtend de eerste keer volgens dit regime gelopen. Na de derde herhaling begon mijn pees te irriteren en was ik blij met de pauze. De volgende iteratie begon echter pijnloos.Thuis gekomen koelen, masseren en smeren. Het voelt nu prima. Geen negatieve reactie tot dusver en daarom ben ik hoopvol gestemd. Voor de conditie zal het echter niet veel doen. De hartslag gaat amper omhoog en ontstaat is geen enkele druppel zweet.

Nog een leuk boekje uit de bibliotheek gehaald: 'Ga toch fietsen'. Een literair niemendalletje over een veertiger die zijn leven verbetert en daarna een topprestatie levert in de Dolomieten. In één ruk uitgelezen, het is tenslotte vakantie.

Ook leuk. Eindelijk is de accreditatie voor de Master studie rond. Deze week kreeg ik de 'bul' van ncoi thuisgestuurd en mag ik de eretitel 'Master of Business Information' voeren. Reden voor mijn ouders om een fles champagne mee te nemen en die is inmiddels op! Ze vertelden dat ze de fles nog hadden staan vanaf de jaarwisseling. Toen was er geen aanleiding om de fles te ontkurken. Het ging helemaal niet goed met de gezondheid van mijn zus, hun dochter. Inmiddels ziet dat er stukken beter uit. Fantastisch! Daarom......Proost!

2 opmerkingen:

navidad zei

Proficiat, Master!

Voor de achillespees: naast 'geleidelijk aan opbouwen', had ik goede ervaringen met 2 remedies:
1) lopen afwisselen met fietsen: het fietsen rekt de kuitspier en de pees op een geleidelijke, d.i. niet-bruuske, manier.
2) Voor een looptocht waarin je wat snelheid wil maken (als training of als wedstrijd), de kuitebn flink soepel masseren. De avond voor mijn halve marathon in Bratislava heb ik mijn kuiten 30 minuten gekneed, en 's morgens nog eens 10 minuten. Geen last meer gehad van de a-pezen.

Dzjiedzjee zei

Ben benieuwd hoe het nu gaat! Hebben alle acties en aanpassing gebracht wat je ervan hoopte?